Tvätta gärna tyget innan du syr

När man köper tyg tittar man om tvättråd eller frågar om det. Man bör alltid tvätta tyget innan man syr för att tyget kan krympa i tvätt och det är bra om det har gjort det innan sömnad. Det kan även finnas rester av kemikalier i tyget som man vill tvätta bort.

Bomull

bomull_3Bomull är ett naturmaterial och är ett av de mest använda materialen genom tiderna. Bomull kommer från bomullsplantans frökapslar, fibrerna handplockas och tvinnas till tråd. Fibrerna varierar i längd och har hög absorptionsförmåga, detta gör att bomull känns mjukt och behagligt mot kroppen. Bomullstyg används gärna till barnkläder, kläder och sängkläder.
Olika slags bomullstyger är denim, lakansväv, bomullsjersey, poplin, m.fl.

trikaMuddväv och Trikå

Muddväv: Muddväv av bomull används till muddar på plagg. Muddar är ribbstickade, vilket gör att de blir elastiska. Om man vill kan man även använda ett kraftigare trikåtyg till mudd också.

Trikå: Ett maskinsstickat tyg. En annan beteckning är jersey. Trikåtyg i bomull finns i många olika grovlekar och kvaliteter, om du är nybörjare i sömnad ska du välja en trikå som inte är allt för tunn för tunna trikåtyger kan vara svåra att sy i. När man syr på maskin måste man använda en symaskinsnål som är avsedd för elastiska tyger, den är oftast markerad med gult.

stretchvelourStretchvelour: Ett tyg med lugg. Velour finns i många olika material men till barnkläder rekommenderas velour med minst 80 % bomull.

Ull

ull

Ull är ett naturmaterial som spinns till tråd från fibrer av fårull. Det finns även andra ullmaterial som kommer från olika getraser eller kameler, dessa material blir dyrare men de är mycket mjuka. Ull är vattenavvisande, lite elastiskt och absorberar fukt bra. Ylletyger används ofta till varma kläder och filtar. Olika slags ylletyger är filttyg, tweed, mohair, kashmir, m.fl.

ullfiltUllfilt

Ullfilt används till t.ex. tofflor, vantar och mössor. Filt framställs genom filtning, mekanisk bearbetning i värme och fukt. Filt remsar inte upp sig på kanterna så man kan lämna kanterna råa om man vill.

Lin

linLin är ett naturmaterial som kommer från fibrer i spånadslin som spinns till tråd. Linnetyget har traditionellt ansetts som mycket fint. Linne är svalt och mycket absorberande, nackdelen är att det skrynklar lätt. Linnetyg används gärna till kläder och gardiner. Olika slags linnetyger är: Kostymlinne och näsdukslinne.

Siden

sidenSiden är ett naturmaterial och framställs från fibern från silkesmaskens kokong. Sidentyget har traditionellt sett varit ett mycket exklusivt material. Siden känns svalt i värme och varmt i kyla men det är mycket känsligt mot svett.

Siden används gärna till kläder, klänningar och exklusiva inredningsdetaljer. Olika slags sidentyger: chiffong, dupon, råsiden m.fl.

Syntetfibrer

syntetDessa framställs på kemisk väg genom förening av gas, olja, alkohol, vatten och luft. Syntetiska tyger är slitstarka men har dålig absorptionsförmåga och kan därför kännas obehagligt direkt mot kroppen.

Olika slags syntettyger är: polyester, akryl, elastan, m.fl.

fleeceFleece

Fleece är ett tyg med ruggad yta som används till fritidskläder mm. Materialet tål inte hög värme, tål endast mycket låg värme på strykjärn och skall inte torkas i torktumlare. Fleecematerial är tillverkat av 100 % polyester och det är töjbart, mjukt och varmt. Man kan även återvinna PET-flaskor och göra fibrer till fleece.

fuskpalsFuskpäls

Ett polyestertyg som till utseendet efterliknar päls (hårig yta). Används till inredning och leksaker mm.

fuskskinnFuskskinn

Ett polyestertyg som till utseendet efterliknar skinn. Används till inredning och kläder mm.

Cellulosafibrer

Cellulosafibrer görs av trä som regeneras till fibrer. Cellulosatyger har god absorptionsförmåga men de skrynklar lätt.
Olika slags cellulosatyger är: viskos, acetat, m.fl.

Blandade fibrer

När man blandar olika material så kan man få bättre egenskaper och en mängd av olika kvaliteter i tygerna. Man bör dock se upp med material som har massor med olika blandningar av material i sig, tillverkaren har tagit en massa restmaterial och mixat för egen vinning skull.

brokadBrokad

Brokad med vävt mönster, kan finnas i många olika material. Detta tyg har en blandning av polyester och nylon. Detta tyg har en glansig och lyxig look, nästan som siden men de underbara egenskaper som finns i silket finns inte detta material.