knappnalarKnappnålar

Dessa finns i olika material, längd och grovlek. Används till att nåla ihop mönsterdelar.

synalarSynålar

Även dessa varierar i material, längd och grovlek. Den allra vanligast är spetsig och har ett litet nålsöga. Du väljer synål utifrån tyg och tråd som ska användas vid handsömnaden t.ex. tunt tyg, tunn tråd = liten och tunn nål.

symaskinsnalarSymaskinsnålar

Används till symaskinen, var noga med att sätta fast den i maskinen på rätt sätt. Symaskinsnålar finns i olika märken och det finns speciella nålar till olika material och det är viktigt att använda rätt nål t.ex. jeansnål till jeanstyg och stretchnål till elastiska tyger.

nalmagnetNålmagnet

Används till att samla upp nålar.

sprattknivSprättkniv

Används till att sprätta upp sömmar t.ex. när du har sytt fel.

saxSax

En bra tygsax har ett bra handtag och ett längre blad. Tygsaxen ska endast användas till tyg, den blir snabbt slö om man klipper i papper eller på nålar. En bra papperssax har långa blad och spetsig spets och används till att klippa ut mönster.

markeringspapperMarkeringspapper

Används vid markering med sporre på tyg. Bra till t.ex. insnittsmarkering. Dessa finns i olika färger och olika märken, följ anvisningarna på respektive paket. Olika slags syntettyger är: polyester, akryl, elastan, m.fl.

monsterpapperMönsterpapper

Används när du vill rita av ett mönster. Det är transparant så du kan se igenom papperet.

mattbandMåttband

Används t.ex. till att ta mått på kroppen. Måttbandet är 150 cm långt.

linjalLinjal

När man ritar mönster är det viktigt att man ritar alla raka linjer med hjälp av linjal. En del linjaler kan ha en böjd form som hjälper dig att rita de böjda formerna i mönster.

kritaKrita

Kritor används till markering av t.ex. sömsmån på tyg, de finns i olika färger och kan borstas bort från tyget. Det finns även kritpennor med borste som kan göra fina linjer på tyg.

strykbradaStrykbräda

Används tillsammans med strykjärn för att pressa tyg och plagg. Den ska vara stadig och ytan ska vara slät och mjuk.

strykjarnStrykjärn

Används till att pressa tyg och plagg på strykbräda. Dessa finns i olika modeller. Det är bra om strykjärnet kan fyllas med vatten och ge ånga. Det är viktigt att alltid hålla strykjärnet rent.

vlieselinVlieselin

Används till att strykas fast på tyg för att göra det lite stadigare.

sytradSytråd

Används när du ska sy på maskin eller för hand. Sytråd finns i många olika material och grovlek. Du bör försöka att använda bomullstråd när du syr i bomull osv. Men om man är nybörjare kan man använda polyestertråd i symaskinen eftersom den krånglar mindre. Välj en färg som matchar tyget du ska sy i.

broderigarnBroderigarn

När man syr för hand och gör synliga sömmar eller broderar på tyg kan man använda broderigarn t.ex. DMC-garn. Då bör du även använda en broderinål med ett lite större öga, i tyg använder du en nål med spets.

satinbandSatinband

Band finns i många olika material och bred. Satinband är av polyester och har en glansig/silkeslik look.

resarResår

Används oftast till midja och fåll, när du vill ha den elastiskt. Resår finns i olika bredder och grovlekar. Det finns även något som heter knapphålsresår vilket är perfekt när du syr barnkläder då du kan variera vidden med hjälp av en knapp.

knapparKnapp

Används när du ska sy knäppt kant med knapphål. Knappar finns i oändliga färger och storlekar, de har hål så du ska kunna sy fast i tyget.

vaddVadd

Används till att fylla t.ex. leksaker och kuddar. Kan även kallas för Kuddstopp.