Symaskinen
Det finns mekaniska och datoriserade symaskiner, om du syr lite så räcker det för dig att investera i en mekanisk maskin då de oftast är billigare. Syr du mycket med olika sömmar kan det vara bättre med en datoriserad maskin där du lätt kan trycka in dina sömnadsval.
Det finns även symaskiner som är anpassade särskilt till kviltning och broderi. Dessa maskiner kan ha många olika inställningar och du kan i vissa fall koppla symaskinen till datorn. Overlock är en annan typ av symaskin där du med 3 eller 4 övertrådar syr raksöm och överlaskar kanten samtidigt. Dessa är bra om du syr mycket i elastiska tyger.
Varför blir inte sömmen som den ska?
Det första du bör kolla är trädningen, har du trätt rätt? Dra ut tråden och trä igen. Har du spolat undertråden som den ska spolas och är spolen korrekt isatt? Prova sy med en annan undertråd. Ibland kan nålen bli stött och då behöver den bytas, byt nål och kontrollera att den sitter rätt. Är trådspänningen rätt inställd för ändamålet? Läs i instruktionsboken. Har du bra tråd till ändamålet? Prova byta tråd både undertråd och övertråd. Ibland händer det faktiskt också när man är nybörjare att man glömt sätta ner pressarfoten när man ska sy. Då blir det mycket trassel. Trä om och kom ihåg att sätta ner pressarfoten nästa gång.
På vissa maskiner kan man även fälla ner matartänderna (det som matar tyget framåt när man syr). Kolla att de är uppe. Om man syr i elastiska tyger är pressarfotstrycket viktigt. Om maskinen ”töjer ut tyget” kan du sänka pressarfotstrycket (läs i din instruktionsbok). Om du ska sy en väldigt tät söm är det viktigt att du har rätt pressarfot (läs i instruktionsboken för symaskinen). Om du har kollat allt du kan men det krånglar ännu kan du fråga någon som är sömnadskunnig som kan titta med ”färska ögon” på trädningen mm.
Krånglar det fortfarande? Tag kontakt med en fackman.